Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Plaatsen urn (in de buurt van minderjarige kinderen)


17 januari 2018

Vraag nummer: 53443

Ik heb samen met mijn ex minderjarige kinderen. Mijn ex-man is overleden. Zijn familie heeft de uitvaart geregeld zonder inspraak van de kinderen. Nu willen zij de urn laten bijzetten in de woonplaats van de ouders van mijn ex. Dit is ook al aangevraagd, begrepen wij. Wederom zonder overleg. Alleen willen mijn kinderen hem graag laten bijzetten in onze woonplaats. Zij kunnen er dan zo vaak heen als zij willen en wanneer zij willen.
Het ligt een 10-15 minuten met de auto van de andere plaats af. Dus voor de familie is dat makkelijk te overbruggen.
Hebben de minderjarige kinderen hierin recht van spreken en mogen zij beslissen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De kinderen hebben hier geen recht van spreken in. De persoon die opdracht heeft gegeven voor de crematie beslist hierover. Maar moet zich - volgens de wet - daarbij laten leiden door de wens van de overledene.

Ik weet niet of uw ex-man plotseling is overleden of niet. Maar iedereen doet er verstandig aan om een codicil op te stellen en daarin op te schrijven wat er na diens dood moet gebeuren: begraven of cremeren. En bij cremeren: wat moet er met de as gebeuren, met name ook rekening houdend met de belangen van kinderen.
Achteraf zeggen wat uw man had moeten doen, heeft nu weinig zin. Maar misschien zet het andere lezers aan het denken.

Mij lijkt dat hier de band tussen de kinderen en hun grootouders een belangrijke rol in zou (hebben) kunnen spelen. Als de verhoudingen goed zijn, kunnen de kinderen tegen hun opa en oma zeggen "Wij hebben pappa liever dicht bij ons in de buurt. Wij houden veel van hem, net als jullie. Maar wij kunnen geen auto rijden en jullie wel". Maar waarschijnlijk is er op dit moment geen intensief contact, schat ik in.

Hier kun je op een juridische manier niets oplossen. De kinderen moeten het contact met hun grootouders onderhouden en dan, later, zeggen dat ze heel graag zouden hebben dat de as van hun vader dichter bij hun in de buurt staat. Dat kan effect hebben.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.