Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten mortuarium na vrijgave justitie


7 juni 2016

Vraag nummer: 46412

Casus:
mevrouw is in een verzorgingshuis te Almere overleden. Justitie heeft onderzoek gedaan in Rijswijk (NFI) en vervolgens midden in de nacht nadat mevrouw was vrijgegeven overgebracht naar het ziekenhuis in Lelystad. Nu worden we geconfronteerd met hoge mortuariumkosten, terwijl zowel nabestaanden als uitvaartondernemer geen opdracht hebben gegeven voor overbrenging ziekenhuis Lelystad.
Mortuarium geeft aan dat de kosten, omdat mevrouw was vrijgegeven, voor de nabestaanden zijn.

Is dit correct of zou Justitie die bepaald heeft dat mevrouw naar Lelystad moest worden overgebracht als opdrachtgever de kosten van het mortuarium betalen?

Antwoord:

Geachte heer,

Mij lijkt logisch dat als er onderzoek wordt gedaan bij het NFI, ook wordt gevraagd waar de overledene naar toe kan als het onderzoek is afgerond. Maar ik heb er geen ervaring mee. Gelukkig, moet ik misschien zeggen.

Ik zou verwachten dat als het onderzoek de afronding nadert en het stoffelijk overschot kan worden vrijgegeven, aan nabestaanden gevraagd wordt of men het lichaam zelf wil laten ophalen binnen een bepaald tijdsbestek of dat afgesproken wordt dat het ergens heen gaat. Niet dat het ergens naar toe over wordt gebracht waar het tijdelijk in bewaring nemen meteen extra kosten met zich mee zou brengen. Als dat voor eigen rekening is, moet Justitie dat zelf weten. Maar niet als Justitie denkt te kunnen beschikken over de portemonnaie van een ander.

Maar men moet de zaken niet omdraaien. Als het ziekenhuis Lelystad de nabestaanden een rekening wil voorleggen, moet het ziekenhuis onderbouwen waarom dat zou kunnen. De nabestaanden hoeven niet te bedenken waarom het niet zou kunnen. Wie iets vordert, moet de vordering kunnen rechtvaardigen.

Als zonder overleg met nabestaanden of hun vertegenwoordiger door Justitie besloten wordt om een overledene, na het vrijgeven van het lichaam, ergens in bewaring te geven dan meen ik dat de door die situatie ontstane extra kosten voor rekening van Justitie zijn. Als het mortuarium van het ziekenhuis in Lelystad de overledene accepteert, is degene die de overledene aanbrengt de opdrachtgever en de instantie aan wie men de rekening kan sturen. Ik zou niet weten waarom het ziekenhuis dan zou kunnen denken dat de kosten voor rekening van de nabestaanden zijn.
Als het ziekenhuis meent dat de kosten wel voor rekening van de nabestaanden zou zijn moet u naar een juridische onderbouwing vragen. Ik ben nieuwsgierig hoe men dan denkt te verantwoorden dat partij A een lichaam aanlevert en dat partij B dan gebonden zou zijn de kosten daarvan te betalen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.